Dyslexie brengt uitdagingen met zich mee, niet alleen voor je kind, maar ook voor jou, mede-opvoeders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten. Voor jou als ouder van een dyslectisch kind is het essentieel om te begrijpen dat deze uitdagingen meer zijn dan de worstelingen met lezen en schrijven. Belangrijk zijn ook de aandacht voor het emotionele welzijn en het omgaan met de ervaring van anders zijn, vooral wanneer je kind omringd is door groepsgenoten die moeiteloos lezen. Talent en creativiteit zijn de bouwstenen voor je kind om te kunnen floreren.
Emotioneel welzijn
Als je kind dyslectisch is, kan de overgang naar groep 3 lastig zijn. De druk om te leren lezen en schrijven kan teleurstellingen met zich meebrengen. Die kunnen zijn of haar zelfvertrouwen beïnvloeden. Klachten zoals hoofdpijn of buikpijn kunnen voortkomen uit de stress die dyslexie veroorzaakt. Daarom is het cruciaal dat het emotionele welzijn van je kind voorop staat. Dit sluit aan bij de bevindingen van pedagoog Gert Biesta. Hij stelt dat onderwijs niet alleen gericht moet zijn op het overdragen van kennis, maar ook op de ontwikkeling van het kind als autonoom individu. De ware kwaliteit van onderwijs ligt niet in meetbare resultaten, maar in de ruimte om het kind te laten ontdekken wie hij of zij wil zijn in de wereld. Onderwijs moet dus niet alleen zijn gericht op het verbeteren van leesvaardigheden, maar ook en vooral op het ontdekken van talenten. Ook als ouder speel je een belangrijke rol. Kinderen spiegelen vaak het gedrag van hun ouders, in dit geval de manier waarop jij omgaat met de teleurstellingen en stress door dyslexie. Ben jij optimistisch en kun je de uitdagingen accepteren? Dan neemt je kind eerder ook deze houding aan en dat opent deuren naar nieuwe mogelijkheden.
Groei door weerbaarheid en creativiteit
De ontwikkeling van weerbaarheid is belangrijk voor je kind met dyslexie. Door te leren dat hij of zij niet alle vaardigheden hoeft te beheersen, kan je kind zijn of haar sterke punten benutten om obstakels te overwinnen. Dit biedt kansen voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Volgens Howard Gardners theorie van meervoudige intelligenties heeft ieder kind unieke talenten. Dyslectische kinderen hebben misschien moeite met taal, maar blinken vaak uit in andere vormen van intelligentie, zoals visueel-ruimtelijk denken, creativiteit of probleemoplossend vermogen. Ze kunnen hierdoor verbanden leggen die anderen misschien niet zien en situaties op een originele manier benaderen. Er wordt vaak gezegd dat dyslectische kinderen extra creatief zijn en vanuit verschillende perspectieven kunnen denken. Door deze sterke kanten te benutten, kunnen ze hun eigen manier vinden om met uitdagingen om te gaan en hun unieke talenten verder ontwikkelen.
Jouw rol
Om de interesses van je kind te ontdekken, is het nuttig om zelf te observeren en om input te vragen van pedagogisch medewerkers of leerkrachten. Let op wat je kind het liefst doet tijdens het vrije spelen, nodig hem of haar uit om nieuwe dingen uit te proberen en ontdek zijn of haar sterke punten.
Enkele vragen die hierbij kunnen helpen:
Welke activiteiten maken je kind het gelukkigst?
Met welk speelgoed speelt je kind het liefst?
Wat prikkelt de creativiteit van je kind?
Welke keuzes maakt je kind in een speelgoedwinkel?
Welke vrienden trekken zijn of haar aandacht en waarom?
Hoe toont je kind zijn of haar creativiteit; zingt hij of zij, of heeft je kind gesprekken over diepgaande onderwerpen?
Met deze inzichten kun je je kind beter begrijpen en in zijn of haar ontwikkeling ondersteunen.
Over Kamile Sakalli, de schrijver van deze blog
Kamile Sakalli is pedagogisch coach bij PIT kinderopvang & onderwijs en moeder van twee dyslectische kinderen. In deze blog deelt ze haar ervaringen, waarbij ze wil benadrukken dat de weg soms uitdagend is. De tijdelijke onderwijsuitval van haar oudste zoon in groep 3 heeft haar aangezet om meer te leren over ondersteuning van dyslectische kinderen. Hij gaat nu naar groep 7 en hoopt zijn passies voor verhalen schrijven, tekenen en IT om te zetten in een beroep. Hij heeft dit bereikt door zijn obstakels te overwinnen. Kamile moedigt jou als ouder aan om een positieve kijk te behouden en mogelijkheden te ontdekken, zelfs als die niet meteen duidelijk zijn. Het is belangrijk om de kloof te begrijpen tussen het potentieel van je kind en wat hij of zij daadwerkelijk laat zien, en samen kansen te creëren vanuit acceptatie en veerkracht.